Świat owadów - interaktywne warsztaty dla uczniów tureckich!
Stosowanie pestycydów i środków owadobójczych
powoduje negatywne zmiany w środowisku i zachwianie równowagi naturalnej.
Równowaga przyrody zależy od aktywności pasożytów
i drapieżników, z których większość to gatunki owadów. Ekologia owadów to
naukowe badanie sposobu, w jaki owady, pojedynczo lub jako społeczność,
oddziałują na otaczające środowisko lub ekosystem.
Owady odgrywają znaczącą rolę w ekologii świata
ze względu na ogromną różnorodność form, funkcji i stylu życia; biomasa
właściciela; oraz ich interakcje z roślinami, innymi organizmami i
środowiskiem. Ponieważ są one głównym czynnikiem przyczyniającym się do
różnorodności biologicznej w większości siedlisk, z wyjątkiem mórz, odgrywają w
związku z tym różnorodne, niezwykle ważne role ekologiczne w wielu funkcjach
ekosystemu. Owady odgrywają kluczową rolę w funkcjonowaniu ekosystemu jako
zapylacze, a owady są często pierwszymi rozkładającymi martwe rośliny i
zwierzęta i wprowadzają mikroorganizmy, które kontynuują ten proces i uwalniają
składniki odżywcze dla nowego wzrostu roślin.
Owady stanowią ważną część łańcucha pokarmowego, zwłaszcza w przypadku
kręgowców owadożernych, takich jak wiele ssaków, ptaków, płazów i gadów. Owady
odgrywają ważną rolę w utrzymaniu struktury i składu społeczności; w przypadku
zwierząt poprzez przenoszenie chorób, drapieżnictwa i pasożytnictwa, aw
przypadku roślin - przez fitofagię i rozmnażanie roślin przez zapylanie i
rozsiewanie nasion. Z antropocentrycznego punktu widzenia owady konkurują z
ludźmi; spożywają aż 10% żywności produkowanej przez człowieka i zarażają
jednego na sześciu ludzi patogenem.
Żaden z ekosystemów lądowych nie mógłby istnieć w obecnej postaci bez owadów. Owady często mają bardzo wyspecjalizowane wymagania, więc każdy gatunek zazwyczaj występuje w określonym mikrowitrynie, na przykład w glebie, pod korą lub wzdłuż spodniej strony nerwów liści określonego gatunku drzew. Każdy ma również określony rytm pory roku i dnia, kiedy jest najbardziej aktywny. Wiele z różnorodności owadów i roślin w ekosystemach lądowych można przypisać rozległym interakcjom między tymi dwiema grupami, zarówno poprzez roślinożerność, jak i zapylanie. Owady są głównymi roślinożercami w większości ekosystemów lądowych i stanowią do 80% całkowitego spożycia roślin w systemie.
Tanacetum vulgare (wrotycz pospolity), Artemisia spp. (piołun), Urtica dioca (pokrzywa), Quassia amara i Picranea excels (gorzkie drzewo, kavaska) są skuteczne przeciwko owadom ssącym, zwłaszcza mszycom (Ephestia kuehniella). (Tunç i Erler, 2000) W przeglądzie literatury czerwony pająk (Tetranychus urticae), ćmy mącznej (Ephestia kuehniella) i mszycy (Macrosiphum rosae) nie stwierdzono w soku tytoniowym.